Tillfällen att utnyttja RUT-avdraget

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt och är ett avdrag man kan utnyttja i samband med att man köper tjänster som innefattar detta av ett företag. Enkelt förklarat kan man säga att det täcker dom flesta former av hushållsarbete men bra att veta är att det endast gäller för arbetskostnaderna. Har man till exempel anlitat en flyttfirma så är det alltså bara själva arbetskostnaden som reduceras och inte kostnader för material och annat som kommer att användas. Här följer några exempel på när man kan utnyttja RUT-avdraget.

När du anlitar en flyttfirma

Flera olika flyttjänster ger rätt till RUT-avdrag, bland annat om man väljer att anlita en städfirma för flyttstäd men också när man anlitar en flyttfirma. Många tycker att det är dyrt att anlita just en flyttfirma men tack vare att man kan utnyttja avdraget blir det faktiskt inte så dyrt som man kan tro. En flyttfirma använder sig inte av några förbrukningsmaterial, om man inte köper kartonger och annat från dom vill säga, så i princip hela det belopp som anges från firman reduceras med upp till 50%.

För städtjänster

Förutom att man kan anlita en flyttfirma och få RUT-avdrag kan man även ta hjälp från olika typer av städföretag. Oavsett om du vill ha hemmet städat en gång i veckan, tvätten tvättat varannan vecka eller fönstren putsade två gånger om året går avdraget att utnyttja vid alla dessa tjänster. Köper man städning ofta ska man dock tänka på att man får göra avdrag på sammanlagt 50 000 kronor per person och per år.

Ta hand om trädgården

Även flera typer av trädgårdsarbeten går att köpa för att sedan göra avdrag. Kanske vill du anlita ett företag som kommer förbi och ger kärlek åt dina blomstrande rabatter eller så behöver du hjälp i form av krattning under vår eller höst. Även gräsklippning och snöskottning är tjänster som täckas av RUT-avdraget.

När du behöver barnpassning

En annan typ av tjänst som kvalar in under kategorin hushållsarbete är att få barnen passade. Detta är en tjänst som utförs till största del i hemmet men till skillnad från andra typer av tjänster hos https://stockholmsflyttfirma.se/ är det också okej att den som passar barnen hämtar och lämnar dom vid förskolor och skolor. Tjänsten kan alltså utföras delvis utanför hemmet utan att det gör någon för avdraget skull.

Bra att veta

Det finns även fler firmor och tjänster man kan anlita och sedan utnyttja RUT-avdraget och är man osäker på vad som gäller kan man vända sig till Skatteverket. Man behöver inte ansöka om att få avdrag själv utan den firma man anlitar sköter allt som har med det att göra.

Redan på fakturan har den som utfört jobbet gjort ett avdrag och du behöver alltså inte ligga ute med några pengar för att sedan få tillbaka dom. Bra att veta är också att ROT- och RUT-avdragen räknas samman och man kan göra avdrag på max 50 000 kronor per år. Det krävs också att man är skattebetalare i Sverige för att ha rätt till RUT och man kan som sagt få ytterligare information hos Skatteverket eller på nätet om man har funderingar.