Badrumsrenovering – detta får du göra själv

Visste du att badrummet är en av de mest populära utrymmen att renovera med badrumsrenovering malmö? I badrummet vill vi ha det lika fint som i resten av bostaden, vilket bland annat innebär byte av kakel, ny toalettstol, byte av dusch mot badkar eller varför inte sätta in golvvärme för att minska risken för fuktskador. Inför en badrumsrenovering är det inte ovanligt att fundera på vad man får göra själv och när det krävs en hantverkare. När det kommer till våtutrymmen är det lite extra speciellt, eftersom arbetet måste utföras på ett fackmannamässigt sätt för att du ska få ett korrekt resultat. Blir något fel är det risk för att fukt kan leta sig in, något som i sin tur kan orsaka mögel. Vill du slippa betala den fulla kostnaden för en hantverkare, men ändå få professionell hjälp när du behöver, kan du med fördel dela upp arbetet mellan dig och hantverkaren.

Anlita hantverkare eller göra jobbet själv?

Den stora frågan är om du ska anlita en hantverkare för din badrumsrenovering eller om du ska utföra arbetet på egen hand. Här måste du utgå från vad det är för typ av arbetsuppgifter som ska utföras och hur mycket kunskap du själv besitter. Det vanligaste är att kombinera de båda alternativen, där du utför en del av arbetet själv och tar professionell hjälp där du behöver. Du kan t.ex. skruva ihop inredning eller byta kakel själv, men när det gäller el eller VVS måste arbetet utföras av en certifierad och behörig fackman. Det är helt enkelt för att säkerställa att arbetet utförs enligt branschens alla regler.

Detta får du göra själv i badrumsrenoveringen

Även om det finns många saker du bör överlämna till hantverkaren finns det också många saker som du faktiskt får utföra på egen hand. För att göra en lång lista kort kan man egentligen säga att du får utföra all typ av arbetet själv, så länge det inte innefattar el eller VVS, t.ex. vatten och avlopp. Du kan t.ex. byta toalettstol, sätta in ett badkar eller varför inte skruva upp ny inredning. Du kan också byta skåpluckor och lådor, knoppar och beslag, samt byta kakel. Ju mer du kan åstadkomma själv, desto mindre kommer du också att behöva betala hantverkaren. Genom att göra det mesta själv och därefter använda ROT-avdraget behöver du sällan oroa dig för hantverkskostnaderna som tillkommer. ROT-avdraget ger dig nämligen en skattereduktion på 30 % i samband med att du anlitar hantverkare för badrumsrenovering i din privata bostad eller i en bostad som du äger, t.ex. en villa, en lägenhet eller en sommarstuga. Det är hantverkaren som kommer ansöka om avdraget åt dig i samband med att du gör din bokning. När du får ut din faktura är den redan reducerad och klar.